Seina


Seina (Marycha) – didžiausia Punsko ir Seinų krašto upė,Juodosios Ančios intakas.Upės ilgis- 80,8 km.Aukštupyje upe apie dešimt kilometrų eina Lietuvos – Lenkijos , vėliau – dar apie dešimt kilometrų Lietuvos - Baltarusijos valstybinė siena.Upės vagos viduryje (apie dešimt kilometrų į pietvakarius nuo Kapčiamiesčio) yra ir trijų sienų sankirta „Mara“- čia kertasi Baltarusijos,Lietuvos ir Lenkijos valstybinės sienos.Seinos baidarių maršrutas – ramesnio plaukimo mėgėjams.Nors trąsa nesunki, tačiau tikrai nenuobodi.Čia Jūs rasite po truputį visko,kas maršrutą daro įdomų ir įsimintiną :bus ir truputis brūzgynų,teks prasibrauti per tankius švendrus,paieškoti įplaukimų ir išplaukimų iš ežerėlių,bus nuvirtusių medžių,žemų tiltelių,vingių,sraunumų ir seklumų,pelkėtų pakrančių ir aukštų smėlėtų krantų.Trumpam sustoję Seinuose ( šis miestas daugelį metų buvo svarbus Lietuvos kultūros centras,tautinio atgimimo židinys) galėsite aplankyti prie pat upės stovinčią Seinų baziliką,paminklą vyskupui Antanui Baranauskui,Domininkonų vienuolyną,miesto Rotušę ir daug kitų istorijos ir architektūros paminklų.Nakvynei vietą lengvai rasite gražiame pušyne prie Mario (Pomorze) ežero viename iš kempingų ar poilsiaviečių.Na,o kelionės pabaigoje turėsite retą progą vienu metu pabūti dviejose valstybėse,nes čia upės viduriu eina Lietuvos -Lenkijos siena.Tarp kitko, ši pasienio atkarpa savo sraunumu,greita tėkme,aukštais smėlėtais krantais ir vingiais labai primena populiariąją Ūlos trąsą, tik yra truputį lengvesnė (vietos turizmo organizatoriai sutvarkė vagą, išvalė stambesnes kliūtis). Mūsų dviejų dienų maršruto ilgis apie 40 km.Kelionės pradžia -Michnowce kaime netoli Seinų, finišas-Stanowisko kaime netoli Baltarusijos sienos.Abi dienas tektų plaukti maždaug po penkias valandas.Maršruto fotoalbumą galite pasižiūrėti  čia

ATSTUMAI :

Kelio tiltas Michnowce kaime – įtekėjimas į Seinų ežerą - 4,4 km.

Įtekėjimas į Seinų ežerą – kelio tiltas Seinų centre - 3,5 km.

Kelio tiltas Seinų centre – kelio Augustavas- Lazdijai tiltas – 6,9 km.

Kelio Augustavas-Lazdijai tiltas- kempingas prie Mario ežero – 5,8 km.

Kempingas prie Mario ežero-kelio tiltas Želvos kaime - 6,6 km.

Kelio tiltas Želvos kaime- Lietuvos siena - 5,5 km.

Lietuvos siena – Stanowisko kaimas - 7,4 km.

Maršruto žemėlapis čia                                                                                                                                                                                                                       

Rekomenduojama dviejų dienų (savaitgalio) kelionės eiga :

1.Atvykstate pas mus arba sutartu laiku susitinkame Szypliszki kaime.

2.Po trumpo pasitarimo vykstame į būsimos nakvynės vietą kempinge prie Mario ežero Giby kaime(su kempingu galite susipažinti  čia ).Pakeliui starto vietoje paliekame baidares ir dalį turistų.

3.Būsimos nakvynės vietoje paliekame automobilius,kelionei nereikalingą mantą,užsisakome paslaugas vakarui.

4.Vairuotojai mūsų transportu vyksta atgal prie starto vietoje likusių kolegų.

5.Keliaujate baidarėmis iki nakvynės vietos.

6.Pernakvoję sekančią dieną keliaujate iki Stanowisko kaimo.Čia mes Jus pasitiksime ir nuvešime prie nakvynės vietoje paliktų automobilių.

Detalesnis maršruto aprašymas :

0,0 km. - maršruto pradžia prie kelio tiltoMichnowce kaime.

1,9 km. -kelio nr.651 Goldapė-Seinai tiltas.

2,7 km.- keliuko į Klejwy kaimą tiltas.Tiltelis žemas ,baidares teks persitempti.

4,4 km.- įplaukimas į Seinų ežerą.Ežeras sudarytas iš trijų didesnių dalių,įplaukimo į jas reikės paieškoti švendruose.Išplaukimą iš pirmosios dalies rasite plaukdami  dešine pakrante daugmaž šios dalies viduryje praplaukę nemažą įlanką.Išplaukimą iš antrosios dalies rasite plaukdami kaire pakrante siauriausioje dalyje.Išplaukimas iš ežero -ten ,kur matosi tiltas Seinų pakraštyje.

6,7 km. -kelio tiltas Seinuose netoli upės ištekėjimo iš ežero.

7,9 km.-kelio tiltas Seinų centre.Netoliese Seinų bazilika,prie jos paminklas Antanui Baranauskui,Domininkonų vienuolynas,Lietuvos konsulatas Seinuose,parduotuvės ir t.t.

8,8 km.-kelio nr. 653 tiltas.Nuo Posejny kaimo prasideda sraunesnė atkarpa.

13,1 km. - iš kairės įteka upelis.

14,8 km. - kelio nr. 16 Augustavas -Lazdijai tiltas

17,9 km.- kelio tiltas Aleksiejowka kaime.

20,0 km.- įplaukimas į Mario (Pomorze) ežerą.Prieš įplaukdami į šį ežerą praplaukiame dešiniame krante prie upės prilipusį nedidelį ežerėlį (dešinėje švendrynuose gana platus įplaukimas į jį). Ten neplaukite,keliaukite tiesiai.Prie Mario ežero prasideda Augustavo giria (Puszcza Augustowska),kuri driekiasi nuo čia į pietus apie trisdešimt kilometrų. 

20,6 km. -kempingas “Campercamp”, jį pasieksite laikydamiesi dešinės pakrantės. Kempinge galiteužsisakyti nakvynę nameliuose , sezono metu veikia kavinė.Čia rekomenduojame apsistoti nakvynei keliaujantiems dviejų dienų maršrutu.

24,0 km. - išplaukimas iš Mario ežero.Jį surasite plaukdami dešine pakrante praplaukę gilią įlanką(šios įlankos gale gražiame pušyne yra puikus palapinių laukas su laužavietėmis ,tualetu,geriamu vandeniu,galima pasistatyti palapines nakvynei).Išplaukimo vieta pažymėta raudonais ženklais išpieštais ant pakrantės medžių.Išplaukus iš ežero apie dešimt minučių teks irkluoti per švendrynus.

27,2 km.- kelio tiltas Želvos (Zelwa) kaimeKiek paplaukus prasideda rezervatas Kukle.Po gero pusvalandžio upė pasikeičia:pasirodo aukšti krantai,tėkmė greitėja,vagoje retkarčiais nuvirtę medžiai,rieduliai,lieptas,žemas tiltelis.

32,7 km.- upe pradeda eiti Lietuvos – Lenkijos siena.Abiejose upės pusėse tam tikru atstumu stovi Lietuvos ir Lenkijos sienos ženklai( kairiame krante lietuviški,dešiniame lenkiški).Lietuvos krante-Krakinio rezervatas.

36,2 km. - priplaukiame dešiniame krante esantį Būdviečių (Budwieč) kaimą.

40,1 km. - kelionės pabaiga Stanowisko kaime.Finišo vietą rasite pagal dešinėje pakrantėje esančius nedidelius stendus su baidarių nuomotojų logotipais.Tėkmė greita,plaukimas smagus,tad susikaupkite ir pasistenkite nepraplaukti,nes netoliese jau Baltarusijos siena, o baltarusių pasieniečiai juokauti nemėgsta.Orientuotis reikėtų pagal sienos stulpų numeraciją( ji vienoda ir lenkiškiems,ir lietuviškiems stulpams)Finišo vieta bus už šešiolikto stulpo.